Zoznam účastníkov EURO 2016 je známy, toto je 24 tímov

18.11.2015 Celý región

Bratislava 17. novembra (TASR) - Futbalisti Švédska a Ukrajiny skompletizovali 24-členný zoznam účastníkov EURO 2016. Švédi po triumfe 2:1 doma remizovali s Dánmi v utorňajšej odvete 2:2, pričom postup im ďalšími dvomi reprezentačnými gólmi zariadil Zlatan Ibrahimovič. Ukrajincov zasa neobral o postupovú radosť na druhý kontinentálny šampionát v histórii nerozhodný výsledok 1:1 v Slovinsku, keďže v prvom vzájomnom dueli vyhrali 2:0.

Dáni sa v Kodani pustili s vervou do Švédov, no jednogólový sklz z prvého stretnutia sa im v úvode zmazať nepodarilo. Do útoku zavelil najmä aktívny Poulsen, ktorého predĺženie rohového kopu v 8. minúte poslal brániaci Källström do brvna. Po ďalšom neúspešnom pokuse už Dáni pykali, keď si v 19. minúte nedali pozor na smrtiaci inštinkt Ibrahimoviča.

Vychýrený kanonier si nabehol na prízemný center z rohu a pravačkou ho poslal do siete. Do konca polčasu mal na kopačke aj poisťujúci zásah, ale zoči-voči brankárovi Schmeichelovi neuspel. Aktivita, pohyb či vysoké napádanie sa Dánom nedali uprieť, ale pozorná švédska defenzíva stála pevne na nohách. Z obliehania šestnástky "Tre kronor" napokon vzišla stopercentná príležitosť na vyrovnanie v 72. minúte, no hostí podržal Larsson, ktorý z bránkovej čiary reflexívne vykopol loptu von z brány. Post dánskeho kata definitívne potvrdil kanonier "Ibra", keď parádnym obstrelom zvýšil na 2:0. Dáni sa vzchopili až v závere, po korigujúcom Poulsenovi vyrovnal na 2:2 striedajúci Vestergaard, no domácim ostali po záverečnom hvizde len smutné pohľady a oči pre plač.

Hlavnou postavou úvodných minút duelu medzi Slovinskom a Ukrajinou v Maribore bol domáci stopér Cuneyt Cakir. Tesne po výkope videl žltú kartu a pri následnej aktivite naštartoval svoj výber dôležitým gólom, keď sa v 11. minúte hlavou oprel do odrazenej lopty. Zo slovinskej strany to bolo na dlhšie chvíle všetko, hoci pozične mali loptu viac na kopačkách ako ich súper.

Ukrajina kontrovala zlepšenou kombináciou, vďaka ktorej sa v 28. minúte dostal do šance Selezňov, ale jeho prízemná strela našla svoj cieľ len v rukaviciach Handanoviča. Slovinci v ďalšom priebehu skúšali šťastie, na vynútenie si predĺženia potrebovali ale viac ako len spoluprácu s náhodou. Aj preto mala väčšie možnosti na gól Ukrajina a najmä agilný Konopľanka, ktorý sa v 50. minúte prezentoval parádnym sólom, no neúspešnou koncovkou. Hostia pritvrdili, Slovincom nedali na trávniku dýchať a ich razantná taktika slávila úspech. Výsledok 1:0 sa zmenil až v nervóznom závere, ktorý domáci dohrali bez vylúčeného Brečka. Remízu z Mariboru zariadil pre radujúcich sa hostí

Odvety baráže EURO 2016:
Kodaň
Dánsko - Švédsko 2:2 (0:1)
Góly: 81. Poulsen, 90.+1 Vestergaard - 19. a 76. Ibrahimovič. Rozhodoval: Atkinson (Ang.), ŽK: Durmisi, Poulsen, Hojbjerg - Bengtsson, Larsson.

Dánsko: Schmeichel – Jacobsen, Kjaer, Agger, Durmisi (84. Vestergaard) – Hojbjerg, Delaney (46. Krohn-Dehli) - Y. Poulsen, Eriksen, Jorgensen – Bendtner (60. Rasmussen)

Švédsko: Isaksson – Lustig, Johansson, Granqvist, Bengtsson (86. Olsen) –Larsson (81. Hiljemark), Lewicki, Källström (69. Svensson), Forsberg – Berg, Ibrahimovič
/prvý zápas 1:2, postúpilo Švédsko/

Maribor
Slovinsko - Ukrajina 1:1 (1:0)
Góly: 11. Cesar - 90.+7 Jarmolenko. Rozhodoval: Cakir (Tur.), ŽK: Cesar, Jokič, Pečnik, Lazarevič - Konopľanka, Rybalka. ČK: 90.+3 Brečko (Slovinsko)

Slovinsko: Handanovič – Brečko, Ilič, Cesar, Jokič – Pečnik (67. Iličič), Krhin, Kampl - Birsa (80. Lazarevič) - Bezjak (68. Ľubijankič), Novakovič

Ukrajina: Pjatov – Fedeckij, Chačeridi, Rakickyj, Ševčuk – Stepanenko, Rybalka – Jarmolenko, Sydorčuk (61. Garmaš), Konopľanka (90.+6 Tymoščuk) – Selezňov (80. Kravec)
/prvý zápas 0:2, postúpila Ukrajina /

Definitívny zoznam účastníkov ME 2016 (24):


organizátor (1): Francúzsko

priamy postup z kvalifikácie (18): Anglicko, Česko, Island, Rakúsko, Severné Írsko, Portugalsko, Španielsko, Švajčiarsko, Taliansko, Belgicko, Wales, Rumunsko, Albánsko, Nemecko, Rusko, Poľsko, SLOVENSKO, Chorvátsko

priamy postup z kvalifikácie ako najlepší tím z 3. miesta v skupine (1): Turecko

postup z baráže (4): Maďarsko, Írsko, Ukrajina, Švédsko

/žreb EURO 2016 bude 12. decembra/
 

Vyberte región